Πρωτοσέλιδο

Σχολικοί Σύμβουλοι

Είσοδος Μελών

Για να εγγραφείτε στην ιστοσελίδα ή για να εισέλθετε ως μέλος, πατήστε «ΕΙΣΟΔΟΣ» από το οριζόντιο μενού το οποίο βρίσκεται πάνω δεξιά...
 
Ανακοινώσεις κ.λ.π...
Επικαιρότητα - Διάφορα
Αρθρογράφος: Μάριος Χ. Κιοστεράκης   

Χέρι...

Το Σάββατο 9 Μαΐου 2015 και ώρες 9-11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στα κτίρια του 1ου ΓΕΛ Ηρακλείου στο Καπετανάκειο, η τελευταία συνάντηση και μάθημα στα πλαίσια των Μαθηματικών Διαγωνισμών της ΕΜΕ για το σχολικό έτος 2014-15 που θα έχει και χαρακτήρα οργάνωσης των μαθημάτων για την επόμενη χρονιά που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2015.

Μπορούν να προσέλθουν και όσοι μαθητές ενδιαφέρονται να αρχίσουν την νέα χρονιά, από τελειόφοιτους Δημοτικού, μέχρι και τελειοφοίτους Λυκείου.

Ακόμα, προσκαλούμε και τους φοιτητές που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τα μαθήματα (και πιθανόν στο μέλλον να διδάξουν κιόλας), να προσέλθουν η να επικοινωνήσουν μαζί μας και να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους αν δεν μπορούν τη συγκεκριμένη ημερομηνία να έλθουν. Καθώς τα θέματα που θίγονται κυρίως στους διαγωνισμούς του Λυκείου, έχουν άμεση συνάφεια με δύο μαθήματα του Μαθηματικού τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ευκλείδεια Γεωμετρία και Γενικά Μαθηματικά).

Χέρι...

7η Μαθηματική εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, από 18 - 22 Μαρτίου 2015: Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα της εβδομάδας, στη διεύθυνση 7hmath2015.blogspot.gr.

Χέρι...

Ημερομηνίες διαγωνισμών της ΕΜΕ για το σχολικό έτος 2013-14:

Θαλής: Σάββατο 01 Νοεμβρίου 2014 (Θέματα και Λύσεις)
Ευκλείδης: Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015 (Θέματα και Λύσεις)
Αρχιμήδης: Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 6937372737 (Βαρβεράκης Ανδρέας) ή 6945411513 (Συγκελάκης Αλέξανδρος).

Χέρι...

Αγαπητοί συνάδελφοι, στο σύνδεσμο http://www.mathematica.gr/forum/viewtopic.php?f=26&t=45658 θα βρείτε τις λύσεις των νέων θεμάτων της Τράπεζας Θεμάτων της Α Λυκείου τα οποία προστέθηκαν μετά το καλοκαίρι και που επιμελήθηκαν τα μέλη του mathematica.gr, Γιώργος Βισβίκης, Κώστας Ζυγούρης, Θανάσης Παπασταθόπουλος, Γιώργος Ρίζος, Σωτήρης Στόγιας, Grosrouvre. Στον ίδιο σύνδεσμο θα βρείτε και τις λύσεις των παλαιότερων θεμάτων της Τράπεζας.

Σε αναμονή της Τράπεζας Θεμάτων για τα Μαθηματικά της Β Λυκείου, μέλη του mathematica.gr θα επεξεργαστούν, θα λύσουν και θα εκδόσουν τις λύσεις των θεμάτων όπως ακριβώς έγινε και με τα θέματα της Τράπεζας για την Α Λυκείου. Φυσικά καλούμε όσα μέλη επιθυμούν να συμμετάσχουν με τις λύσεις ή τα σχόλιά τους στην προσπάθεια αυτή στις αντίστοιχες συζητήσεις που έχουν ανοιχθεί ήδη στο φάκελο των Ομαδικών Εργασιών του mathematica.gr που μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση http://www.mathematica.gr/forum/viewforum.php?f=147

Χέρι...

Το παράρτημα Ηρακλείου της ΕΜΕ διοργανώνει και φέτος ΔΩΡΕΑΝ μαθήματα που γίνονται στο Καπετανάκειο κάθε Σάββατο 9:00 – 10:30 και 10:30 – 12:00 (Τα μαθήματα ξεκίνησαν το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014). Ας σημειωθεί ότι λειτουργούν 4 ξεχωριστά τμήματα: Α Γυμνασίου, Β Γυμνασίου, Γ Γυμνασίου και Τμήμα Λυκείου. Μπορείτε να ενθαρρύνετε τους μαθητές που έχετε διακρίνει ότι έχουν μία ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά ότι μπορούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα των μαθημάτων.

 
Οι μαθητές που διακρίθηκαν στο "Μικρό Ευκλείδη 2015"
Διαγωνισμοί - Ο Μικρός Ευκλείδης
Αρθρογράφος: Μάριος Χ. Κιοστεράκης   
Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015 09:51

Την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015 πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (Ε.Μ.Ε) ο 9ος Μαθητικός Διαγωνισμός «Παιχνίδι και Μαθηματικά» για μαθητές Ε και Στ τάξης Δημοτικών Σχολείων, Δημόσιων και Ιδιωτικών, της Ελλάδας.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη τις δυο πρώτες ώρες με κοινά θέματα γι όλα τα σχολεία, που εξέδωσε η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία.

Οι μαθητές, από το Ν. Ηρακλείου, που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό είναι:

 
Πρόσκληση για τη βράβευση σχολικού έτους 2014-15
Διαγωνισμοί - Διάφορα
Αρθρογράφος: Μάριος Χ. Κιοστεράκης   
Πέμπτη, 07 Μαΐου 2015 19:49

Πρόσκληση για τη βράβευση των διακριθέντων μαθητών του Νομού Ηρακλείου στους ετήσιους διαγωνισμούς της Ε.Μ.Ε.

Το παράρτημα Ηρακλείου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας σας προσκαλεί την Τετάρτη 13 Μαΐου 2015 και ώρα 19:00στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου Λυκείου Ηρακλείου επί της οδού Κονδυλάκη, για τη βράβευση των διακριθέντων μαθητών του Νομού Ηρακλείου στους ετήσιους διαγωνισμούς «Ο Θαλής», «Ο Ευκλείδης», «Ο Αρχιμήδης» (Ελληνική Μαθηματική Ολυμπιάδα) καθώς και στον 3ομαθηματικό διαγωνισμό (για την Α΄ Γυμνασίου) «Ο Επιμενίδης» που διοργανώνονται από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία και το Παράρτημα της στο Ηράκλειο.

Ομιλητής θα είναι ο μαθηματικός και πρώην Σχολικός Σύμβουλος Κρήτης κ. Γιάννης Καλογεράκης με θέμα:

«Πλεονεκτήματα και προκλήσεις από τη λύση επιλεγμένων ασκήσεων στην παιδεία και τη ζωή»

Θα είναι χαρά μας, να τιμήσετε με την παρουσία σας τους μαθητές του νομού μας.

Οι μαθητές, από το νομό μας, που βραβεύονται είναι:

Περισσότερα...
 
Θέματα και λύσεις του 75ου ΠΜΔ «Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ»
Διαγωνισμοί - Ευκλείδης
Αρθρογράφος: Μάριος Χ. Κιοστεράκης   
Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2015 14:41
Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία διοργάνωσε με επιτυχία τον 75o Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό, «Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ», το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015.
Συνημμένα αρχεία:
Κατέβασμα αυτού του αρχείου (Themata-2015-Efkleidi.pdf)Θέματα[Τα θέματα του διαγωνισμού]213 Kb17/01/2015 16:28
Κατέβασμα αυτού του αρχείου (Lyseis-Themata-2015-Efkleidi.pdf)Θέματα & Λύσεις[Τα θέματα και οι λύσεις Γυμνασίου και Λυκείου]439 Kb17/01/2015 16:28
 
Το Nέο Πρόγραμμα Σπουδών Λυκείου
Δ.Ι.Μ. - Ενημέρωση Δ.Ι.Μ. - Σ.Σ.Μ.
Αρθρογράφος: Δημήτρης Ι. Μπουνάκης - Σ.Σ.Μ.   
Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014 09:13
Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 162, 22-1-2015 το νέο πρόγραμμα Σπουδών της Α΄ και Β΄ τάξης Γενικού Λυκείου και της ομάδας προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών της Β΄ και Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου και του μαθήματος «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής» της Γ΄ τάξης της ομάδας προσανατολισμού των Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών και Παιδαγωγικών Σπουδών Γενικού Λυκείου. Σημαντικές αλλαγές είναι η εισαγωγή των Ακολουθιών στην Β΄Λυκείου (και η αφαίρεση της Θεωρίας αριθμών),η αφαίρεση των Μιγαδικών καθώς και η εισαγωγή στην Γ΄Λυκείου της Συνδυαστικής, των Τυχαίων Μεταβλητών - Κατανομών καθώς και των Κωνικών τομών. Ενδεικτικά και πολύ σύντομα θέλω να επισημάνω ότι είναι ΣΦΑΛΜΑ  ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ η εξαίρεση στην Β΄Λυκείου της Θεωρίας αριθμών,  όπως και η εισαγωγή  (εντελώς ακατανόητη) των ορίων ακολουθιών, όταν μάλιστα υπάρχουν τα όρια συναρτήσεων  στην Γ΄Λυκείου. Θετικό είναι ότι  στην Α΄ Λυκείου, οι Πιθανότητες πήγαν στο τέλος (το σωστό θα ήταν να φύγουν εντελώς από την τάξη αυτή) καθώς  και  ότι έφυγαν οι πρόοδοι από την  Α΄ Λυκείου. ΣΦΑΛΜΑ θεωρώ επίσης  την αφαίρεση των Μιγαδικών στην Γ΄Λυκείου, όπως και την εισαγωγή των Κωνικών με Αναλυτική Γεωμετρία. Επίσης αρνητικό, από Μαθηματικής πλευράς, θεωρώ και την αφαίρεση των θεωρημάταων Rolle  και Fermat (δεν φταίνε τα θεωρήματα για την κατάχρηση στις ασκήσεις "υπάρχει ξ...." αλλά τα θέματα των πανελλαδικών που οδηγούν σε τέτοιες κατευθύνσεις),  ενώ θετικό είναι η εισαγωγή της Συνδυαστικής, αλλά τα περί Δεσμευμένης πιθανότητας και  τυχαίων μεταβλητών -κατανομών είναι μάλλον υπερβολικά  και εξεζητημένα θέματα για το Λύκειο...
 LINK  εδώ.

(Β΄Λυκείου: σελίδα 49, Γ΄Λυκείου: σελίδα 114)
 
« ΈναρξηΠροηγούμενο123ΕπόμενοΤέλος »

Σελίδα 1 από 3
Εγγραφείτε στην ιστοσελίδα μας για να λαμβάνεται, εάν το επιθυμείτε, ενημερωτικά e-mail...
Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω,
παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.

Find us on FacebookFind us on Facebook