Πρωτοσέλιδο

Σχολικοί Σύμβουλοι

Είσοδος Μελών

Για να εγγραφείτε στην ιστοσελίδα ή για να εισέλθετε ως μέλος, πατήστε «ΕΙΣΟΔΟΣ» από το οριζόντιο μενού το οποίο βρίσκεται πάνω δεξιά...
 
Ανακοινώσεις κ.λ.π...
Επικαιρότητα - Διάφορα
Αρθρογράφος: Μάριος Χ. Κιοστεράκης   

Χέρι...

Σας ενημερώνουμε ότι το Σάββατο 4 Απριλίου 2015, δεν θα γίνουν τα μαθήματα προετοιμασίας για τους Μαθηματικούς Διαγωνισμούς της ΕΜΕ στο Καπετανάκειο, λόγω των σχολικών διακοπών του Πάσχα.

Χέρι...

7η Μαθηματική εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, από 18 - 22 Μαρτίου 2015: Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα της εβδομάδας, στη διεύθυνση 7hmath2015.blogspot.gr.

Χέρι...

Ημερομηνίες διαγωνισμών της ΕΜΕ για το σχολικό έτος 2013-14:

Θαλής: Σάββατο 01 Νοεμβρίου 2014 (Θέματα και Λύσεις)
Ευκλείδης: Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015 (Θέματα και Λύσεις)
Αρχιμήδης: Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 6937372737 (Βαρβεράκης Ανδρέας) ή 6945411513 (Συγκελάκης Αλέξανδρος).

Χέρι...

Αγαπητοί συνάδελφοι, στο σύνδεσμο http://www.mathematica.gr/forum/viewtopic.php?f=26&t=45658 θα βρείτε τις λύσεις των νέων θεμάτων της Τράπεζας Θεμάτων της Α Λυκείου τα οποία προστέθηκαν μετά το καλοκαίρι και που επιμελήθηκαν τα μέλη του mathematica.gr, Γιώργος Βισβίκης, Κώστας Ζυγούρης, Θανάσης Παπασταθόπουλος, Γιώργος Ρίζος, Σωτήρης Στόγιας, Grosrouvre. Στον ίδιο σύνδεσμο θα βρείτε και τις λύσεις των παλαιότερων θεμάτων της Τράπεζας.

Σε αναμονή της Τράπεζας Θεμάτων για τα Μαθηματικά της Β Λυκείου, μέλη του mathematica.gr θα επεξεργαστούν, θα λύσουν και θα εκδόσουν τις λύσεις των θεμάτων όπως ακριβώς έγινε και με τα θέματα της Τράπεζας για την Α Λυκείου. Φυσικά καλούμε όσα μέλη επιθυμούν να συμμετάσχουν με τις λύσεις ή τα σχόλιά τους στην προσπάθεια αυτή στις αντίστοιχες συζητήσεις που έχουν ανοιχθεί ήδη στο φάκελο των Ομαδικών Εργασιών του mathematica.gr που μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση http://www.mathematica.gr/forum/viewforum.php?f=147

Χέρι...

Το παράρτημα Ηρακλείου της ΕΜΕ διοργανώνει και φέτος ΔΩΡΕΑΝ μαθήματα που γίνονται στο Καπετανάκειο κάθε Σάββατο 9:00 – 10:30 και 10:30 – 12:00 (Τα μαθήματα ξεκίνησαν το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014). Ας σημειωθεί ότι λειτουργούν 4 ξεχωριστά τμήματα: Α Γυμνασίου, Β Γυμνασίου, Γ Γυμνασίου και Τμήμα Λυκείου. Μπορείτε να ενθαρρύνετε τους μαθητές που έχετε διακρίνει ότι έχουν μία ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά ότι μπορούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα των μαθημάτων.

 
1ο Διήμερο Γεωμετρίας: Μηδείς Αγεωμέτρητος Εισίτω
Επικαιρότητα - Σεμινάρια-Συνέδρια κ.λ.π.
Αρθρογράφος: Αλέξανδρος Συγκελάκης   
Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015 15:06
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της διημερίδας: mathseminar.kapahost.eu
Αφίσα«1ο Διήμερο Γεωμετρίας: Μηδείς Αγεωμέτρητος Εισίτω» που διοργανώνουν από κοινού τα παραρτήματα Κρήτης της ΕΜΕ (Λασιθίου, Χανίων, Ηρακλείου) με το mathematica.gr την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Απριλίου 2015 (είναι τη δεύτερη εβδομάδα του Πάσχα) στο Δημοτικό Σχολείο Ανωγείων Ρεθύμνου

Η ιδέα ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα από το παράρτημα Ηρακλείου της ΕΜΕ αλλά και από το mathematica.gr το οποίο ήθελε να ξεκινήσει τη διοργάνωση κάποιων δράσεων γύρω από τα Μαθηματικά αφού ο κόσμος που διαθέτει στα μέλη του είναι εξαιρετικός.

Έτσι, η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Ηρακλείου της ΕΜΕ μαζί με το Μιχάλη Λάμπρου και τον Αλέξανδρο Συγκελάκη(εκ μέρους του mathematica.gr) είχαν την πρώτη συνάντηση για τη συζήτηση. Το Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015 ο πρόεδρος του παραρτήματος Ηρακλείου Ανδρέας Βαρβεράκης, οι πρόεδροι (Μιχάλης Περάκης από το Λασίθι, Κώστας Γαρεδάκης από τα Χανιά) και των υπολοίπων 2 παραρτημάτων (Λασιθίου, Χανίων) και η υπόλοιπη διοικούσα επιτροπή του παραρτήματος Ηρακλείου βρεθήκαν και πάλι στο Ηράκλειο, η ιδέα της διημερίδας αφιερωμένης στη Γεωμετρία ενθουσίασε και τα υπόλοιπα 2 παραρτήματα της Κρήτης κι έτσι η συνδιοργάνωση διευρύνθηκε.

Όλοι μας δεχτήκαμε με χαρά να συνεισφέρουμε στη διοργάνωσή της... Φυσικά η συμμετοχή θα είναι ΔΩΡΕΑΝ για όλους.

Ελπίζουμε η πρωτοβουλία αυτή να έχει απήχηση από τους συναδέλφους και να συνεχιστεί σε μία περίοδο δύσκολη για τη Γεωμετρία με την ευχή να τη δούμε να παίρνει τη θέση που της αξίζει στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό σύστημα.

Οι ομιλητές της διημερίδας θα είναι αρκετοί, γνωστοί και εξαιρετικοί στον τομέα αυτό (με αλφαβητική σειρά): Ανδρέας Βαρβεράκης, Κώστας Βήττας, Κώστας Δόρτσιος, Γιάννης Θωμαΐδης, Μιχάλης Λάμπρου, Σωτήρης Λουρίδας, Μιχάλης Νάννος, Νίκος Φραγκάκης.

Η σύνθεση της αφίσας(την οποία μπορείτε να δείτε εδώ), έγινε από τον Μάριο Χ. Κιοστεράκη - μαθηματικό στο Γυμνάσιο Ν. Αλικαρνασσού, έχει στο κέντρο λεπτομέρεια από τον γνωστότατο πίνακα "Η σχολή των Αθηνών" του Ραφαήλ με τον Ευκλείδη να διδάσκει Γεωμετρία. Στο φόντο, θα διακρίνετε λατινικό κείμενο, είναι η σελίδα 15 από το "De lineis rectis" του Ceva στο οποίο αναφέρεται το περίφημο θεώρημά του (θα είναι ένας από τους θεματικούς άξονες της διημερίδας) μαζί με το αντίστοιχο σχήμα (είναι το Νο 5) μαζί με σχήματα από άλλα θεωρήματα που περιέχονται στο τέλος του βιβλίου. Τις πληροφορίες μας τις μετέφερε ο Μ. Λάμπρου που θα αναλάβει στο συνέδριο να μας αναφέρει και διάφορα ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία της Γεωμετρίας.

Περισσότερα...
 
Οι μαθητές που διακρίθηκαν στο "Μικρό Ευκλείδη 2015"
Διαγωνισμοί - Ο Μικρός Ευκλείδης
Αρθρογράφος: Μάριος Χ. Κιοστεράκης   
Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015 09:51

Την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015 πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (Ε.Μ.Ε) ο 9ος Μαθητικός Διαγωνισμός «Παιχνίδι και Μαθηματικά» για μαθητές Ε και Στ τάξης Δημοτικών Σχολείων, Δημόσιων και Ιδιωτικών, της Ελλάδας.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη τις δυο πρώτες ώρες με κοινά θέματα γι όλα τα σχολεία, που εξέδωσε η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία.

Οι μαθητές, από το Ν. Ηρακλείου, που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό είναι:

 
Επιτυχόντες 75ου Πανελλήνιου Μαθηματικού Διαγωνισμού
Διαγωνισμοί - Ευκλείδης
Αρθρογράφος: Μάριος Χ. Κιοστεράκης   
Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2015 11:37
Επιτυχόντες 75ου Πανελλήνιου Μαθηματικού Διαγωνισμού "Ο Ευκλείδης" 2014-15

Οι επιτυχόντες του 75ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού (Π.Μ.Δ.) στα Μαθηματικά «Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ», θα διαγωνιστούν στην 32η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ «Ο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» που θα γίνει το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στο κτίριο του Νέου Χημείου, οδός Ναυαρίνου 13Α, μεταξύ Μαυρομιχάλη και Χαρ. Τρικούπη στις 09.00 – 12.00 π.μ.

Οι μαθητές από το νομό Ηρακλείου που θα συμμετέχουν στην επόμενη φάση των διαγωνισμών είναι:

  • Μαργαρίτης Μίνος Πρότυπο Πειραματικό. Γ/σιο Ηρακλείου, Β τάξη
  • Μπαντουβά Γεωργία - από το Γυμνάσιο Γαζίου Ηρακλείου, Β΄ τάξη
  • Μιχαλόπουλος Άρης Ιωάννης Πρότυπο Πειραματικό. ΓΕΛ Ηρακλείου, Α τάξη
  • Σχινάς Γεώργιος - από το 2ο ΓΕΛ Ηρακλείου, Γ΄ τάξη
  • Φίλλιπας Σπύρος - από το 2ο ΓΕΛ Ηρακλείου, Γ΄ τάξη
 
Xριστός Ανέστη...
Δ.Ι.Μ. - Ενημέρωση Δ.Ι.Μ. - Σ.Σ.Μ.
Αρθρογράφος: Δημήτρης Ι. Μπουνάκης - Σ.Σ.Μ.   
Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2015 19:36

Για την Ημερομηνία του Ορθόδοξου και Καθολικού Πάσχα, μπορείτε να δείτε τρείς σχετικές εργασίες στην στήλη "Θέματα Ημερολογίου". Η πρώτη αναφέρεται γενικά στην Ημερομηνία του Πάσχα από ιστορικής και εκκλησιαστικής πλευράς,  στην δεύτερη υπάρχει ο Μαθηματικός προσδιορισμός της, με τους σχετικούς τύπους, ενώ στην τρίτη (πρόγραμμα σε Excel) μπορείτε να βρείτε την ημερομηνία του Πάσχα ενός οποιουδήποτε έτους...


     Ως αναστήθηκ’ ο Χριστός, ετσά ν’ αναστηθούνε

     όνειρα που δεν έτυχε  ίσα μ’ εδά να βγούνε...

                                                                                             Καλό   Πάσχα 
« ΈναρξηΠροηγούμενο1234ΕπόμενοΤέλος »

Σελίδα 1 από 4
Εγγραφείτε στην ιστοσελίδα μας για να λαμβάνεται, εάν το επιθυμείτε, ενημερωτικά e-mail...
Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω,
παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.

Find us on FacebookFind us on Facebook