Πρωτοσέλιδο

Σχολικοί Σύμβουλοι

Είσοδος Μελών

Για να εγγραφείτε στην ιστοσελίδα ή για να εισέλθετε ως μέλος, πατήστε «ΕΙΣΟΔΟΣ» από το οριζόντιο μενού το οποίο βρίσκεται πάνω δεξιά...
 
Ανακοινώσεις κ.λ.π...
Επικαιρότητα - Διάφορα
Αρθρογράφος: Μάριος Χ. Κιοστεράκης   

Χέρι...

Ημερομηνίες διαγωνισμών της ΕΜΕ για το σχολικό έτος 2013-14:

Θαλής: Σάββατο 01 Νοεμβρίου 2014 (Θέματα και Λύσεις)
Ευκλείδης: Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015 (Θέματα και Λύσεις)
Αρχιμήδης: Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 6937372737 (Βαρβεράκης Ανδρέας) ή 6945411513 (Συγκελάκης Αλέξανδρος).

Χέρι...

Αγαπητοί συνάδελφοι, στο σύνδεσμο http://www.mathematica.gr/forum/viewtopic.php?f=26&t=45658 θα βρείτε τις λύσεις των νέων θεμάτων της Τράπεζας Θεμάτων της Α Λυκείου τα οποία προστέθηκαν μετά το καλοκαίρι και που επιμελήθηκαν τα μέλη του mathematica.gr, Γιώργος Βισβίκης, Κώστας Ζυγούρης, Θανάσης Παπασταθόπουλος, Γιώργος Ρίζος, Σωτήρης Στόγιας, Grosrouvre. Στον ίδιο σύνδεσμο θα βρείτε και τις λύσεις των παλαιότερων θεμάτων της Τράπεζας.

Σε αναμονή της Τράπεζας Θεμάτων για τα Μαθηματικά της Β Λυκείου, μέλη του mathematica.gr θα επεξεργαστούν, θα λύσουν και θα εκδόσουν τις λύσεις των θεμάτων όπως ακριβώς έγινε και με τα θέματα της Τράπεζας για την Α Λυκείου. Φυσικά καλούμε όσα μέλη επιθυμούν να συμμετάσχουν με τις λύσεις ή τα σχόλιά τους στην προσπάθεια αυτή στις αντίστοιχες συζητήσεις που έχουν ανοιχθεί ήδη στο φάκελο των Ομαδικών Εργασιών του mathematica.gr που μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση http://www.mathematica.gr/forum/viewforum.php?f=147

Χέρι...

Το παράρτημα Ηρακλείου της ΕΜΕ διοργανώνει και φέτος ΔΩΡΕΑΝ μαθήματα που γίνονται στο Καπετανάκειο κάθε Σάββατο 9:00 – 10:30 και 10:30 – 12:00 (Τα μαθήματα ξεκίνησαν το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014). Ας σημειωθεί ότι λειτουργούν 4 ξεχωριστά τμήματα: Α Γυμνασίου, Β Γυμνασίου, Γ Γυμνασίου και Τμήμα Λυκείου. Μπορείτε να ενθαρρύνετε τους μαθητές που έχετε διακρίνει ότι έχουν μία ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά ότι μπορούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα των μαθημάτων.

 
Θέματα και λύσεις του 75ου ΠΜΔ «Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ»
Διαγωνισμοί - Ευκλείδης
Αρθρογράφος: Μάριος Χ. Κιοστεράκης   
Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2015 14:41
Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία διοργάνωσε με επιτυχία τον 75o Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό, «Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ», το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015.
Συνημμένα αρχεία:
Κατέβασμα αυτού του αρχείου (Themata-2015-Efkleidi.pdf)Θέματα[Τα θέματα του διαγωνισμού]213 Kb17/01/2015 16:28
Κατέβασμα αυτού του αρχείου (Lyseis-Themata-2015-Efkleidi.pdf)Θέματα & Λύσεις[Τα θέματα και οι λύσεις Γυμνασίου και Λυκείου]439 Kb17/01/2015 16:28
 
1ο Διήμερο Γεωμετρίας: Μηδείς Αγεωμέτρητος Εισίτω
Επικαιρότητα - Σεμινάρια-Συνέδρια κ.λ.π.
Αρθρογράφος: Αλέξανδρος Συγκελάκης   
Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015 15:06
Αφίσα«1ο Διήμερο Γεωμετρίας: Μηδείς Αγεωμέτρητος Εισίτω» που διοργανώνουν από κοινού τα παραρτήματα Κρήτης της ΕΜΕ (Λασιθίου, Χανίων, Ηρακλείου) με το mathematica.gr την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Απριλίου 2015 (είναι τη δεύτερη εβδομάδα του Πάσχα) στο συνεδριακό κέντρο των Ανωγείων Ρεθύμνου. 

Η ιδέα ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα από το παράρτημα Ηρακλείου της ΕΜΕ αλλά και από το mathematica.gr το οποίο ήθελε να ξεκινήσει τη διοργάνωση κάποιων δράσεων γύρω από τα Μαθηματικά αφού ο κόσμος που διαθέτει στα μέλη του είναι εξαιρετικός.

Έτσι, η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Ηρακλείου της ΕΜΕ μαζί με το Μιχάλη Λάμπρου και τον Αλέξανδρο Συγκελάκη(εκ μέρους του mathematica.gr) είχαν την πρώτη συνάντηση για τη συζήτηση. Το Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015 ο πρόεδρος του παραρτήματος Ηρακλείου Ανδρέας Βαρβεράκης, οι πρόεδροι (Μιχάλης Περάκης από το Λασίθι, Κώστας Γαρεδάκης από τα Χανιά) και των υπολοίπων 2 παραρτημάτων (Λασιθίου, Χανίων) και η υπόλοιπη διοικούσα επιτροπή του παραρτήματος Ηρακλείου βρεθήκαν και πάλι στο Ηράκλειο, η ιδέα της διημερίδας αφιερωμένης στη Γεωμετρία ενθουσίασε και τα υπόλοιπα 2 παραρτήματα της Κρήτης κι έτσι η συνδιοργάνωση διευρύνθηκε.

Όλοι μας δεχτήκαμε με χαρά να συνεισφέρουμε στη διοργάνωσή της... Φυσικά η συμμετοχή θα είναι ΔΩΡΕΑΝ για όλους.

Ελπίζουμε η πρωτοβουλία αυτή να έχει απήχηση από τους συναδέλφους και να συνεχιστεί σε μία περίοδο δύσκολη για τη Γεωμετρία με την ευχή να τη δούμε να παίρνει τη θέση που της αξίζει στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό σύστημα.

Οι ομιλητές της διημερίδας θα είναι αρκετοί, γνωστοί και εξαιρετικοί στον τομέα αυτό (με αλφαβητική σειρά): Ανδρέας Βαρβεράκης, Κώστας Βήττας, Κώστας Δόρτσιος, Γιάννης Θωμαΐδης, Μιχάλης Λάμπρου, Σωτήρης Λουρίδας, Μιχάλης Νάννος, Νίκος Φραγκάκης.

Η σύνθεση της αφίσας(την οποία μπορείτε να δείτε εδώ), έγινε από τον Μάριο Χ. Κιοστεράκη - μαθηματικό στο Γυμνάσιο Ν. Αλικαρνασσού, έχει στο κέντρο λεπτομέρεια από τον γνωστότατο πίνακα "Η σχολή των Αθηνών" του Ραφαήλ με τον Ευκλείδη να διδάσκει Γεωμετρία. Στο φόντο, θα διακρίνετε λατινικό κείμενο, είναι η σελίδα 15 από το "De lineis rectis" του Ceva στο οποίο αναφέρεται το περίφημο θεώρημά του (θα είναι ένας από τους θεματικούς άξονες της διημερίδας) μαζί με το αντίστοιχο σχήμα (είναι το Νο 5) μαζί με σχήματα από άλλα θεωρήματα που περιέχονται στο τέλος του βιβλίου. Τις πληροφορίες μας τις μετέφερε ο Μ. Λάμπρου που θα αναλάβει στο συνέδριο να μας αναφέρει και διάφορα ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία της Γεωμετρίας.

Περισσότερα...
 
Το Nέο Πρόγραμμα Σπουδών Λυκείου
Δ.Ι.Μ. - Ενημέρωση Δ.Ι.Μ. - Σ.Σ.Μ.
Αρθρογράφος: Δημήτρης Ι. Μπουνάκης - Σ.Σ.Μ.   
Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014 09:13
Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 162, 22-1-2015 το νέο πρόγραμμα Σπουδών της Α΄ και Β΄ τάξης Γενικού Λυκείου και της ομάδας προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών της Β΄ και Γ΄ τάξης Γενικού Λυκείου και του μαθήματος «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής» της Γ΄ τάξης της ομάδας προσανατολισμού των Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών και Παιδαγωγικών Σπουδών Γενικού Λυκείου. Σημαντικές αλλαγές είναι η εισαγωγή των Ακολουθιών στην Β΄Λυκείου (και η αφαίρεση της Θεωρίας αριθμών),η αφαίρεση των Μιγαδικών καθώς και η εισαγωγή στην Γ΄Λυκείου της Συνδυαστικής, των Τυχαίων Μεταβλητών - Κατανομών καθώς και των Κωνικών τομών. Ενδεικτικά και πολύ σύντομα θέλω να επισημάνω ότι είναι ΣΦΑΛΜΑ  ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ η εξαίρεση στην Β΄Λυκείου της Θεωρίας αριθμών,  όπως και η εισαγωγή  (εντελώς ακατανόητη) των ορίων ακολουθιών, όταν μάλιστα υπάρχουν τα όρια συναρτήσεων  στην Γ΄Λυκείου. Θετικό είναι ότι  στην Α΄ Λυκείου, οι Πιθανότητες πήγαν στο τέλος (το σωστό θα ήταν να φύγουν εντελώς από την τάξη αυτή) καθώς  και  ότι έφυγαν οι πρόοδοι από την  Α΄ Λυκείου. ΣΦΑΛΜΑ θεωρώ επίσης  την αφαίρεση των Μιγαδικών στην Γ΄Λυκείου, όπως και την εισαγωγή των Κωνικών με Αναλυτική Γεωμετρία,  ενώ θετικό είναι η εισαγωγή της Συνδυαστικής, αλλά τα περί Δεσμευμένης πιθανότητας και  τυχαίων μεταβλητών -κατανομών είναι μάλλον υπερβολικά  και εξεζητημένα θέματα για το Λύκειο...
 LINK  εδώ.

(Β΄Λυκείου: σελίδα 49, Γ΄Λυκείου: σελίδα 114)
 
Προσφορά Σχ. Βοηθημάτων Μαθηματικών
Δ.Ι.Μ. - Ενημέρωση Δ.Ι.Μ. - Σ.Σ.Μ.
Αρθρογράφος: .   
Σάββατο, 05 Απριλίου 2014 12:54

.Τα παρακάτω  Σχολικά Βοηθήματα  Μαθηματικών Γ΄Λυκείου , του κ. Δημ. Μπουνάκη, τ. Σχ. Συμβούλου Μαθηματικών,

1. Προβλήματα Πιθανοτήτων και Συνδυαστικής (1995)

2. Γενικά θέματα και προβλήματα Ανάλυσης (Συναρτήσεις, Όρια, Συνέχεια, Δ. Λογισμός,  Α΄ Δέσμη 1993)

3. Επαναληπτικά και Γενικά θέματα Μαθηματικών  (Α΄Δέσμη 1996)

4. Σημειώσεις -  Σχόλια-  Ασκήσεις Γ΄ Λυκείου Κατ/σης (2014-2015 , Ηλεκτρονική μορφή) 

   προσφέρονται (σε περιορισμένο αριθμό)  σε Καθηγητές, στο ήμισυ της αξίας τους (όλα με τις λύσεις τους, μαζί με τα  τ.τ., 40 Ε) . Ως δώρο δίνεται το βιβλίο Προβλήματα Θεωρίας Αριθμών, Β΄Λυκείου (επικοινωνία:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. )

 
« ΈναρξηΠροηγούμενο123ΕπόμενοΤέλος »

Σελίδα 1 από 3
Εγγραφείτε στην ιστοσελίδα μας για να λαμβάνεται, εάν το επιθυμείτε, ενημερωτικά e-mail...
Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω,
παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.

Find us on FacebookFind us on Facebook